SDbanner

Waarom duik je? Waarom zou ik beginnen duiken? Wat is er allemaal te zien?

Atmosphere

Dat zijn verschillende vragen die een duiker al eens hoort.

 

Sommigen duiken voor de kick. Het dreigende element water van waaruit de mens ooit is ontstaan en waarmee hij nog een verbondenheid voelt. Het gevoel je op een veilige manier te kunnen bewegen in een medium dat het jouwe niet is.

 

Anderen zijn dan weer geïnteresseerd in wat er allemaal onder water te zien is: het biologische, het esthetische, het historische aspect vanMedusa de onderwaterwereld.

Afhankelijk van de duikplaats en van het seizoen waarin de duik wordt uitgevoerd, zijn er immers verschillende planten en dieren te ontdekken. Om nog maar te zwijgen van hun onderling verband: het biotoop. Het is fascinerend te ontdekken hoe die planten en dieren door en met elkaar overleven: Wie eet wat? Hoe verplaatst men zich? Hoe loopt de verdediging?

 

De lichtinval, de specifieke kleuren van het biotoop of de indrukwekkende vormen van een wrak onder water kunnen duikers ook bekoren. Meteen trekt dat ook een aantal fotografen aan. Natuurlijk hebben die speciale uitrusting en moeten de regels van de normale fotografie enigszins worden aangepast.

Wrakken hebben een zekere aantrekkingskracht. Behalve het grote assortiment aan plaatsen waarin het zeeleven zich kan verbergen, speelt de historiek van het schip en dikwijls het verhaal over de oorzaak van zijn ondergang een belangrijke rol.

Wreck

De opleiding volgens CMAS-normen is gebaseerd op een geleidelijke opbouw van ervaring, gepaard aan limieten van dieptes en soorten duiken die mogen uitgevoerd worden per behaald brevet. Enkelen hebben interesse in het doorgeven van die opgedane ervaringen en groeien door naar het monitoraat en worden uiteindelijk zelfs instructeur. Die opleiding loopt nu in samenwerking met de Vlaamse Trainerschool, wat een bijkomende uitstraling geeft aan de behaalde titels.

Duikers die wat langer op diepte willen blijven, die hun decompressiestop wat willen inkorten of die gewoon een extra veiligheid willen inbouwen, duiken met Nitrox, een gasmengsel met een verhoogde zuurstofgraad. Als je vragen hebt voor het volgen van een basisopleiding duiker stuur je best een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of je kan meer informatie vinden op de website van de federatie Nelos: https://www.nelos.be .

De nieuwste trend in het sportduiken is Technical Diving (soms smalend de “Teckies” genoemd). Voor het ogenblik worden er door de federatie cursussen gegeven over duiken met verschillende gassen, waardoor grotere dieptes en langere duiktijden kunnen gehaald worden. Deze gassen heten Trimix, meestal een mengsel van zuurstof en nog twee andere gassen.Zodiac

 


 

Alhoewel het clubleven tegenwoordig minder belangrijk geworden is, als gevolg van het overaanbod van mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding, blijft het lidmaatschap bij een club toch een belangrijke factor. Duiken kan men immers niet alleen. Of het nu gaat om het zoeken van een buddy (voor de leken: een mededuiker) voor een korte duik bij ons of voor een uitgebreide duikvakantie, bij je eigen club heb je de meeste kansen.

 

Waar duik je het liefst?

Meestal geef ik op die vraag volgend antwoord: “Ik vind op de meeste plaatsen wel iets aantrekkelijks. Dat kan zowel het totaalbeeld zijn, de specifieke levensvormen of de spannende atmosfeer die rond de duikplaats hangt.”

Medusa

 

 

 

Tot ziens aan de waterkant?

Roland Wantens (tekst en foto's)